Norska finans-vd:n vill att ministrarna skärper bolagens ansvar för naturen

Det kan bli obligatoriskt för företag att rapportera sin påverkan och sitt beroende av naturen när ett nytt globala avtalet för biologisk mångfald är på plats. Jan Erik Saugestad, vd för kapitalförvaltningsbolaget Storebrand, vill se ett avtal som är transparent och med strängare reglering av finansbranschen.

– Det är först när vi får till ett samspel mellan myndigheter, företag och oss investerare som vi kan klara av att lösa de utmaningar vi har. Det har vi i ökande grad lyckats med på klimatområdet. Nu vill vi att vårt beroende och vår påverkan på naturen hamnar högre på agendan, säger Storebrands vd Jan Erik Saugestad till Altinget.

Altinget intervjuar Saugestad när han sitter på Heathrow i London och väntar på flyget som ska ta honom till Montreal i Kanada. Där ska han under de kommande dagarna delta vid FN:s toppmöte om biologisk mångfald, Cop15, där världen ska försöka enas om ett nytt globalt avtal.

Storebrand är en av 56 finansaktörer som är med i The Finance for Biodiversity Foundation. Bland de 56 medlemmarna finns även de svenska Swedbank Robur och Andra AP-fonden. Saugestad ska till Montreal som representant för fonden.

Login