Nya särskilda mål för grönskande städer

KORTNYTT. Regeringen sätter upp etappmål för stadsgrönska och ekosystemtjänster i städerna. "Konkurrensen om mark i städerna är stor och vi vill därför vara tydliga med att människor och grönska ska prioriteras." säger miljöminister Karolina Skog (MP).

Regeringen har beslutat om en nationell strategi för hållbar stadsutveckling. Strategin innehåller ett antal etappmål, bland annat att 25 procent av alla persontransporter ska ske med gång-, cykel- och kollektivtrafik år 2025.

− Städernas närhet gör att fler har möjlighet att välja gång, cykel och kollektivtrafik istället för bil. Många lösningar finns lokalt och regeringen vill stärka kommunernas förutsättningar att utveckla gröna, hälsosamma och trygga städer, säger Karolina Skog.

Strategin innehåller även mål som rör stadsgrönska och ekosystemtjänster i urbana miljöer. Det ena etappmålet är att kommunerna senast år 2020 ska ha tillgång till en metod för att ta tillvara och integrera stadsgrönska och ekosystemtjänster i urbana miljöer vid planering och byggande. Metoden ska tas fram av Boverket.

Login