Olika syn på jakt i naturreservat

För att få en mer enhetlig hantering av jakten i naturreservat över landet arbetar Naturvårdsverket med att ta fram en vägledning för länsstyrelser och kommuner. Svenska jägareförbundet gör tummen upp, men från miljöorganisationerna hörs kritik mot att jakt överhuvudtaget är tillåten.

Naturvårdsverket arbetar just nu med en ny viltstrategi för perioden 2022-2029. Myndigheten arbetar dessutom med att ta fram en vägledning för jakt i naturreservat, en vägledning som riktar sig till kommuner och länsstyrelser att ha som stöd vid bildandet av naturreservat.

Syftet, enligt Ola Larsson på Naturvårdsverket, är att få en mer enhetlig hantering av jakten i naturreservaten över landet. Att det skiljer sig åt i dag hur jakten regleras, det intygar Svenska jägareförbundets jurist Ola Wälimaa. Han välkomnar vägledningen och ger godkänt till den samrådsversion som han har tagit del av.

– Naturvårdsverket säger i utkastet till vägledningen i princip att alla länsstyrelser ska följa lagen. Det får man väl säga är självklart men behövs uppenbarligen så bedömningarna blir mer likartade i framtiden, säger han till Altinget.

Login