Polfjärd (M) vill se piska – men får hon gehör i rådet?

Färre möjligheter till flexibilitet och finansiella straff om ett land missar sina nationella utsläppsmål. Det ingår i det paket som moderata huvudförhandlaren i EU-parlamentet går fram med. Svårsmält bland medlemsländerna, men Jessica Polfjärd uppger att ”Det finns flera andra politiska grupper som vill gå i den här riktningen”  

Förordningen som fördelar ut ansvaret, eller bördan, för att minska utsläppen utanför de EU-gemensamma ramarna i utsläppshandeln, ska ses över under ledningen av moderata EU-parlamentarikern Jessica Polfjärd. Det innebär oftast en strid om hur man ska komma fram till just vem som ska göra vad.

I parlamentet innebär det emellanåt att striderna inte blir lika heta som i sektorslagstiftningarna som berör utsläppshandeln. Men däremot innebär det fatt parlamentsförhandlaren måste vara rustad till tänderna för att få gehör i slutförhandlingen med rådet.

{{quote:8748:L}}Och här går Polfjärd ut hårt. Som en av de skarpare förändringarna som Polfjärd vill se ingår direkta böter till de länder som inte lever upp till de mål som de tilldelas. Detta är tankar som också luftats i tidigare förhandlingsomgångar, men utan att få något gehör.

Login