Skog lovar inget kvickt besked om slutförvar

KÄRNAVFALL. Mark- och miljödomstolen sade "nja" till slutförvaret och Strålsäkerhetsmyndigheten sade "ja". Därmed är allas blickar vända mot regeringen och miljöminister Karolina Skog (MP).

På tisdagen sade både Strålsäkerhetsmyndigheten och Mark- och miljödomstolen sitt i frågan om Svensk kärnbränslehanterings planer på ett slutförvar i Forsmark. Nu ligger den stora bollen hos regeringen. Det säger Ansi Gerhardsson, enhetschef på Strålsäkerhetsmyndigheten.

– Vi har nu börjat analysera vad domstolen säger egentligen. Vi försöker också se vad det finns för möjliga scenarier framåt, vad regeringen kan komma fram till, säger hon till Altinget.

Miljödomstolen skriver i sitt yttrande att det finns osäkerheter som gör att regeringen inte bör ge något tillstånd till SKB att bygga slutförvaret. Strålsäkerhetsmyndigheten däremot ger ansökan grön flagg. Det kan te sig som att det är två ställningstaganden som skiljer sig åt, men enligt Ansi Gerhardson så ligger tvärtom slutsatserna i Strålsäkerhetsmyndigheternas yttrande och i Mark- och miljödomstolens yttrande ganska nära varandra. Strålsäkerhetsmyndighetens bedömning utgår från kärntekniklagen och domstolens från miljöbalken.

Login