Riksrevisionen spårar vindkraftverkens turbinblad

Riksrevisionen vill veta om staten gjort sitt för att säkra återanvändning, återvinning och miljövänlig avfallshantering av gamla solcellspaneler och turbinblad. Granskningen inleds då det finns indikationer på det motsatta.

Avfallsmängderna från uttjänta solcellspaneler och turbinblad från vindkraftverk väntas öka kraftigt i framtiden. Det är skälet till att Riksrevisionen tar signalerna om att statens styrning mot en effektiv avfallshantering på så pass stort allvar att myndigheten inleder en granskning.

– Granskningen inleds efter indikationer på att de styrmedel som staten förfogar över idag inte räcker för att främja en effektiv hantering, säger riksrevisor Helena Lindberg i ett pressmeddelande.

I dag är det till stor del okänt hur de gamla solcellspanelerna och turbinbladen hanteras, enligt Riksrevisionen. Metalldelar och kablar återvinns från solcellspanelerna, men inte själva solcellerna. Vad gäller turbinbladen är informationen än mer bristfällig, men Riksrevisionen skriver att det finns indikationer på att de antingen bränns eller hamnar på deponier.

Login