Skogsägarnas misstro gör Skogsstyrelsen försiktig

SKOGSSTATISTIK. Regeringen vill ha bättre statistik om de marker som skyddas på frivillig väg, uppgifter som staten har rätt att kräva in. Men Skogsstyrelsen tvekar inför att ta fram hårdhandskarna – på grund av det svaga förtroendet för myndigheten bland många skogsägare.

Myndigheterna anser sig ha lagstöd för att kräva in uppgifter från skogsägare och skogsbolag om de marker som är skyddade på frivillig väg. Men trots att regeringen vill ha ett system för bättre underlag och ökad transparens om de frivilliga avsättningarna, så vill Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket helst fortsatt undvika att ställa krav, för att inte stöta sig med skogsägarna.

I ett förslag från myndigheterna som nu är ute på remiss ska inga enskilda skogsägare tvingas lämna in några årliga uppgifter om sina frivilliga avsättningar, utan enbart övriga ägare (se faktaruta) med mer är 5000 hektar skog. Vad gäller de enskilda skogsägarna är förslaget att de ska förmås göra det på frivillig väg, vilket ska kompletteras med en årlig stickprovsundersökning.

– Vi har diskuterat det fram och tillbaka. Vi har varit inne på att lägga ett förslag som innebär en uppgiftsskyldighet för samtliga, men tilliten till Skogsstyrelsen bland delar av skogsägarna är svag och det skulle förmodligen väcka en del kritik. Därför överväger vi en medelväg, säger Stefan Karlsson, projektledare på Skogsstyrelsen, till Altinget och fortsätter:

Login