Skogsstyrelsen låter domstol avgöra snårig skogsfråga

SKOGSJURIDIK. Efter ett och ett halvt års utredande lämnar Skogsstyrelsen över stafettpinnen till domstolen. Att avgöra om fjällnära skog är att se som pågående markanvändning är för juridiskt komplext för myndigheten.

Skogsstyrelsen har utrett frågan om ersättning till markägare som fått avslag på att avverka i fjällnära skog sedan hösten år 2016. Ett ändrat rättsläge sedan år 2015 innebär att Skogsstyrelsen återkommande säger nej till avverkning av fjällnära skog – men utan att kunna ge besked om skogsägarna har rätt till någon statlig intrångsersättning

I veckan beslutade myndighetens styrelse att utredningens allra viktigaste pusselbit, om fjällnära skog i juridisk mening är skogsbruk eller ej, bör avgöras av domstol. Det vill säga att Skogsstyrelsen tänker invänta att utfallen börjar komma i den långa rad mål som är på gång, mål med skogsägare som tvingats stämma staten efter att ha fått avslag för att avverka för att inte förlora rätten till ersättning i väntan på Skogsstyrelsens utredning.

– Det vi vill är att få frågan om pågående markanvändning klargjord. Den är så juridiskt viktig, svår och komplex, säger Skogsstyrelsens chefsjurist Cecilia Hedman till Altinget.

Login