Stora områden pekas ut för vindkraft på grund av försvaret

Havs- och vattenmyndigheten har bitvis famlat i blindo i sin jakt på havsområden för vindkraftsproduktion som motsvarar ytterligare 90 terawattimmar. Detta eftersom Försvarsmakten inte delar med sig av sina analyser. Nu har förslaget tagit emot respons.

Havs- och vattenmyndigheten har regeringens uppdrag att hitta områden till havs som möjliggör vindkraftsproduktion som motsvarar 90 terawattimmar. Detta ska vara utöver de 30 terawattimmar som redan finns inritade i de havsplaner för Östersjön, Västerhavet och Bottniska viken som regeringen beslutade om i februari år 2022.

Men det förslag som nu har varit ute på remiss innehåller mycket större områden än så, vindkraftsproduktion har ritats in som ett användningsområde på ytor som skulle motsvara upp till 330 terawattimmars årlig energiproduktion.

Försvarets analys hemlig

Anledningen till att Havs- och vattenmyndigheten tagit i från tårna, är nödvändigheten att ta höjd för krockar med Försvarsmaktens intressen. Hur omfattande de krockarna är har Havs- och vattenmyndigheten tvingats gissa, eftersom Försvarsmakten inte delar med sig av sin analys av Havs- och vattenmyndighetens underlag.

– Försvarsmakten har gjort en analys av den potentiella effekten som förslagen kan ha på deras intressen. Men risken med att röja den informationen, dela den med oss, bedömer de som större än värdet av att göra det. Så vi har inte fått ta del av analysen, säger Jan Schmidtbauer Crona, utredare vid Havs- och vattenmyndighetens havsplaneringsenhet, till Altinget.

Men genom att ta höjd för 330 terawatimmar, så räknar Havs- och vattenmyndigheten med att det ska räcka för att nå de ytterligare 90 terawattimmar som ska komplettera de 30 som finns inritade i de nuvarande havsplanerna.

Men vad gäller de tre olika havsområdena, så skriver Havs- och vattenmyndigheten att konflikterna med Försvarsmakten är allra störst i Östersjön. Och allra minst i Bottniska viken. Det här grundar sig på myndighetens egen analys samt till viss del på muntlig information från Försvarsmakten, enligt Schmidtbauer Crona.

Vill se mer fokus på samexistens

Vindbranschens organisation, Svensk vindenergi, anser att man i förslaget ger upp för lätt genom att konstatera att möjligheterna till samexistens mellan försvar och energi i Östersjön är låg. Av de 330 terawattimmarna är hela 180 i Östersjöområdet.

”Vi anser i stället att det behöver ingå i Försvarsmaktens uppdrag att sträva efter att hitta lösningar för samexistens i de enskilda ärendena. I vilket fall bör försvarsintressena beredas i varje enskilt ärende så att regeringen kan ta ställning till vilket intresse som bör ha företräde”, skriver Svensk vindenergi i sitt remissyttrande till Havs- och vattenmyndigheten.

Överlag anser Svensk vindenergi att förslaget har för svagt fokus på möjligheter till samexistens samt innehåller omotiverat negativa antaganden om vindkraftens påverkan.

”Det gäller exempelvis möjligheterna till samexistens och slutsatser om att vindkraftens påverkan alltid är negativ i förhållande till vissa andra intressen eller att den inte går att åtgärda” skriver organisationen som också anser att det behöver bli tydligare i planerna vilka kriterier som bedömningarna grundas på.

Organisationen: Bör kunna säga en siffra

Försvarsmakten borde också vara något mer samarbetsvillig än att bara säga blankt nej att dela med sig av sin analys, enligt Svensk vindenergi. Myndigheten bör åtminstone kunna ge sin bedömning av i hur stor procent av energiområdena där vindkraft och försvarsintressen inte kan samexistera, skriver branschorganisationen i yttrandet.

Energibolaget Ørstedt har en mindre irriterad ton i sitt remissvar. Bolaget skriver att det är olyckligt, men förståeligt, att försvaret inte kunnat dela med sig av uppgifter om vilka områden det rör sig om.

Ett annat exempel på att inte enbart vindkraften bör anpassa sig till andra intressen, enligt Svensk vindenergi, är sjöfarten. Om vindkraften ska planeras med breda säkerhetsavstånd till sjöfarten, då bör även sjöfarten anpassas genom att trafik dirigeras om och spridda rutter slås samman, anser organisationen.

Upp till 20 procent av de utpekade områdena kommer att falla bort i form av säkerhetsavstånd till sjöfart, enligt förslaget.

Bolag efterlyser flexibelt synsätt

Energibolaget OX2 har synpunkter på att förslaget så tydligt pekar ut vilka olika intressen som har svårt eller där det är omöjligt med samexistens. Detta eftersom det i tidigare tillstånd visats att det visst är möjligt.

”Sådana förutbestämda uppfattningar och uttalanden kommer väsentligt försvåra möjligheten till utbyggnaden av ytterligare 90 terawattimmar havsbaserad vindkraft. För att målet ska kunna uppnås krävs ett betydlig mer flexibelt synsätt i havsplanen vad gäller möjligheter till samexistens”, skriver OX2.

Nackdel inte kunna bygga där elen behövs

Svensk vindenergi pekar också på att om målet om 120 terawattimmar havsvindkraft ska uppnås genom enbart vindparker i Bottniska havet och Västerhavet, då har man visserligen klarat ett kvantitativt mål, men missat vindkraftens stora fördel med att den kan byggas nära där elbehovet finns. 

”I stället riskerar den potentiella elen att fastna i den flaskhals som den otillräckliga kapaciteten i elnätet utgör”, skriver Svensk vindnergi.

Havs- och vattenmyndigheten ska lämna sitt slutgiltiga förslag till regeringen senast den 31 december.

Forrige artikel Lag mot global avskogning möter motstånd – kallas byråkratiskt monster Lag mot global avskogning möter motstånd – kallas byråkratiskt monster Næste artikel Chockförslaget: Massiv investeringsplan för att rädda EU från utländsk konkurrens Chockförslaget: Massiv investeringsplan för att rädda EU från utländsk konkurrens