Svenska kyrkan skriver till regeringen om Kallak

Det vore mycket problematiskt om regeringen väljer köra över riksintresset rennäring och bevilja storskalig exploatering i samiskt kärnområde. Det skriver ärkebiskop Antje Jackelén och biskop Åsa Nyström i ett öppet brev till regeringen om Kallak-gruvan.

En etablering av en järnmalmsgruva i Kallak, i Jokkmokks kommun vore inte miljömässigt, socialt, existentiellt och andligt hållbar. Det skriver ärkebiskop Antje Jackélen och Åsa Nyström, biskop i Luelå stift, i sitt öppna brev till regeringen.

I brevet skriver Jackélen och Nyström om att Svenska kyrkan nyligen erkände sin delaktighet i och sitt ansvar för de övergrepp som begåtts mot det samiska folket. Då regeringen nyligen tillsatte en sannings- och försoningskommission för att granska det offentligas historiska agerande mot det samiska folket, så får det antas att den ärliga intentionen är att ta reellt ansvar, skriver de vidare.

”Kommissionens arbete ska bidra till upprättelse för samerna och till att hindra fortsatta övergrepp mot samer. Det är mycket problematiskt om regeringen nu väljer att aktivt köra över riksintresset rennäring och bevilja storskalig exploatering i samiskt kärnområde.” skriver ärkebiskopen och biskopen i brevet och avslutar med att citera profeten Amos: ”Låt rätten välla fram som vatten och rättfärdigheten som en outsinlig ström!”

Login