V bildar nytt europeiskt samarbete

En ny europeisk allians vill förena feministiska och gröna krafter från vänstern. Svenska Vänsterpartiet ingår i samarbetet ­som kommer ledas av den före detta EU-parlamentarikern Malin Björk. Även Aron Etzler tar plats i ledningen. 

I fredags meddelade Myndigheten för europeiska politiska partier och europeiska politiska stiftelser att den mottagit en ansökan om registrering av den nya europeiska samarbetsorganisationen European Left Alliance for the People and the Planet (ELA).

Den nya alliansen, med säte i Bryssel, vill förena feministiska och gröna krafter från vänstern. Enligt stadgarna är dess uppdrag att ena ”den gröna vänsterns feministiska partier för att bygga ett annat Europa av samarbete, sociala framsteg och arbetstagares rättigheter”.

Vänsterpartiets tidigare EU-parlamentariker Malin Björk föreslås vara en av partiets två ordföranden i den tillfälliga ledningen inför godkännandet som ny organisation. 

– Vi behöver ett starkare samarbete för att kunna göra motstånd mot extremhögern för att kunna föra en mer effektiv vänsterpolitik, säger hon till Altinget.

Utöver feminismen och attityden till den gröna omställningen menar Malin Björk även att partierna som ingår i alliansen är tydliga i kritiken mot Rysslands invasion av Ukraina.

– Det har varit viktigt för oss att få en samarbetsplats med partier som vi står närmare, med en gemensam bas och grund. Som är moderna i vår partikultur och vårt sätt att hantera olika saker. 

Tanken är att partierna som ingår i samarbetet ska lära av varandra, bland annat när det gäller kampanjstrategier, och ta fram gemensamma strategier för att få genomslag för vänsterpolitik både i EU-parlamentet och nationellt. Samarbetet påverkar inte Vänsterpartiets övriga tillhörighet, i vänstergruppen i parlamentet.

Även nuvarande EU-parlamentarikern Hanna Gedin, liksom Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler ingår i den nya alliansens styrande organ.

Rättelse. I en tidigare version av artikeln uppgavs att Vänsterpartiet lämnar det europeiska partiet European Left. Det stämmer inte.

{{toplink}}

Forrige artikel Kristerssons tidigare talskrivare värvas till Dagens industri Næste artikel Fler näringslivschefer till miljödelegation