”Vi utvärderar subventionerna kontinuerligt”

KLIMATSKADLIGA? Det pågår ett kontinuerligt arbete för att se över vilka subventioner som är klimatskadliga, enligt Regeringskansliet. Ansvariga tjänstemän håller dock med om att de kan bli bättre på att motivera sina ställningstaganden.

Nära 30 miljarder kronor i statsbudgeten är klimatskadliga subventioner. Det menar Naturskyddsföreningen, som i slutet av förra veckan släppte en rapport som granskat den statliga politiken. Men enligt miljö- och energidepartementet är det en mångfacetterad fråga.

– Var och en av de här subventionerna som de pekar på är ju ganska stora frågor. Det är bra att få de sammanställda så här. Men de tittas på var och en för sig, och är genomlysta ordentligt, säger Johan Kristensson, departementssekreterare på miljö- och energidepartementets klimatenhet till Altinget. Han fortsätter:
– Det finns ju ingen subvention som regeringen upptäcker att man har och sen kommer på att ”den är ju helt onödig, vilken skada den gör till ingen nytta”. Utan alla är vägda mot viktiga samhällsnyttor. Vi har också övervägt att ändra dem, men kommit fram till att den konstruktionen vi har nu är som vi vill ha dem i många fall.

Det är inte första gången som subventionerna lyfts fram i ljuset. Den politiska målsättningen att fasa ut subventionerna har också funnits länge. Bland annat har G20 sedan år 2009 haft det som ett uttalat mål.

Naturvårdsverket har kontinuerligt granskat subventionerna sedan år 2004 och OECD riktade år 2014 kritik mot den svenska arbetet på området. Så sent som i somras så lämnades en rapport på 56 potentiellt miljöskadliga subventioner över till Regeringskansliet från Naturvårdsverket.
– Dessa rapporter går in i den kontinuerliga processen inför till exempel budgetarbetet och är underlag till tjänstemännen när vi lägger fram förslag på vad som bör förändras, säger Johan Kristensson, som har ansvarat för att ta hand om Naturvårdsverkets rapport. Han fortsätter:

Login