Budgetens välfärdsmiljarder: ”Det är ett hån”

Nedskärningar är att vänta i välfärden efter budgetbeskedet. Den förstärkning av det generella statsbidraget med 6 miljarder som regeringen och Sverigedemokraterna aviserat räcker inte och kommer slå hårt mot medarbetarna, anser flera av välfärdens aktörer.

Stora delar av budgeten hade redan offentliggjorts när Elisabeth Svantesson (M) på tisdagsmorgonen samlade presskåren för att, med bakgrund i en beskrivning av ett dystert ekonomiskt läge, meddela hur mycket landets kommuner och regioner har att vänta i statliga medel nästa år.

Sex miljarder kronor i en förstärkning av det generella bidraget ska enligt finansministern minska risken för att en hög inflation leder till neddragningar i välfärden.{{quote:10451:R}}

– Det är ett hån mot alla välfärdsarbetare som sliter och gör allt för att få välfärden att gå runt under väldigt snåla förutsättningar, och har gjort under väldigt lång tid. Det här kommer inte göra någon skillnad alls på arbetsplatserna för undersköterskor, vårdbiträden och barnskötare, säger Malin Ragnegård, förbundsordförande Kommunal.

Login