Äldreomsorgslyftet granskas efter att kommuner gjort skattesänkningar

28 kommuner har sänkt skatten för i år. Nu vill regeringen att det granskas om skattesänkningarna bekostas av äldreomsorgslyftet eller sektorsbidraget till äldreomsorgen. 

Äldreomsorgslyftet och det årliga sektorsbidraget på fyra miljarder kronor till äldreomsorgen ska nu granskas av Socialstyrelsen. Redan i dag redovisar kommunerna till Socialstyrelsen vad de gjort för pengarna inom äldreomsorgslyftet, men för sektorsbidraget är det inte lika stränga regler för redovisning.

De två statliga bidragen har bara funnits i något år. Men regeringen ser redan nu behov av att kommunerna tydligare ska redovisa vad de gör för sektorsbidraget. Något som riksdagen också riktat ett tillkännagivande om till regeringen.

”Utformningen är ett sätt att försöka balansera kommunernas önskemål om flexibilitet och användbarhet med statens önskemål om styrning. Att regeringen nu skärper kraven på redovisning är ett led i att långsiktigt vårda och utveckla denna modell”, skriver socialminister Lena Hallengrens pressekreterare Sofia Brändström till Altinget.

Login