EU-parlamentet klubbar funktionshinderskort: ”En rättighetsfråga”

I dag väntas Europaparlamentet rösta ja till ett funktionshinderkort. ”Det är verkligen hög tid att det här kortet tas”, säger Nicklas Mårtensson, ordförande för Funktionsrätt Sverige. 
 

Förslaget som parlamentet ska besluta om handlar dels om ett funktionshinderskort och dels ett parkeringskort. Förlaget lades fram av kommissionen i höstas efter ett pilotprojekt i Belgien, Cypern, Estland, Finland, Italien, Malta, Rumänien och Slovenien.  Det frivilliga funktionshinderkortet fungerar som ett bevis på funktionsnedsättning och är ett komplement till nationella intyg. Det kommer att ta ytterligare cirka två år innan svenska användare kan få ett efter att parlamentet sagt ja.

– Ambitionen är i alla fall att den nationella lagstiftningen ska vara anpassad till 2026 och då ska det vara implementerat 2027, säger Europaparlamentarikern Linus Glanzelius (S), som tror att förslaget kommer passera parlamentet på onsdagen.

– Min uppfattning är inte att det har varit jättemycket tvister kring detta. Det testades i åtta länder och eftersom det funkade bra skalar man upp det här. Det har inte varit några större konflikter, säger han till Altinget. {{toplink}}

Login