KD vill certifiera Stockholms akutmottagningar

Demenscertifiera akutmottagningarna så att alla anställda har kompetens att bemöta personer med demens. Det förslår Kristdemokraterna i Region Stockholm i sin skuggbudget.

I Region Stockholms senaste befolkningsprognos beräknas andelen som är 80 år och äldre öka med 50 procent de närmaste nio åren. Det innebär också att antalet äldre med demessjukdom kommer att öka kraftigt. Enligt siffror från Svenskt Demenscentrum fördubblas risken att drabbas vart femte år för den som fyllt 65 år.

– Vi behöver på olika sätt rusta Stockholmsvården för att kunna ta hand om fler äldre. Ett förslag är att vi utbildar medarbetare i akutvården i att förstå hur man på ett bättre sätt tar om hand en patient med demens, säger Désirée Pethrus, oppositionsregionråd (KD) i en skriftlig kommentar.{{toplink}}

I den skuggbudget som presenterades under måndagen avsätter Kristdemokraterna fem miljoner kronor om året de kommande tre åren för att utbilda personal på regionens sex akutmottagningar för vuxna och på de elva närakuterna. Certifieringen innebär att alla personalkategorier på respektive mottagning ska genomgå Silviahemmets grundutbildning i demenskunskap.

Login