Lagen om tryggare hem för barn lämnas till riksdagen

Lagrådet hade invändningar om möjligheten att använda delar av lagen, men nu landar lagförslaget om tryggare hem för barn på riksdagens bord. Bland annat ändras föräldrabalkens regler om umgänge.

Efter att en åttaårig pojke mördats av sin pappa under en pågående vårdnadstvist restes krav från flera håll på att ändra i föräldrabalkens regler umgänge så att barns rätt  att skyddas mot våld skulle gå före föräldrarnas rätt att träffa sina barn.

I propositionen föreslås att lagens portalparagraf ändras så att ordet våld inkluderas. Lagrådet tyckte i sitt yttrande att ändringen var överflödig, eftersom den nuvarande lagtextens formulering om övergrepp per automatik innefattar våldsutövning. Men regeringen har valt att behålla förslaget. {{toplink}}

”Ett barns rätt att inte utsättas för våld eller annan kränkande behandling är absolut. Regeringen föreslår därför att portalparagrafen om barnets bästa i föräldrabalken ändras så att risken för att barnet far illa ges en särskilt framträdande plats vid bedömningen av vad som är bäst för barnet i frågor om vårdnad, boende och umgänge”, skriver regeringen i propositionen. 

Login