LSS-boende öppnade privata brev – nu anmäler kommunen händelsen

På ett LSS-boende i Helsingborg öppnade personalen två privata brev tillhörande en boende. Helsingborgs kommun anmäler nu händelsen enligt lex Sarah.

Två brev tillhörandes en hyresgäst på ett LSS-boende i Helsingborg öppnades utan varken hyresgästens eller dennes gode mans godkännande. Enligt reglerna ska den boendes gode man få tillgång till breven, men på LSS-boendet gav man inte det, utan i stället öppnades breven och skickades runt bland personalen innan en anhörig tillslut fick tillgång till breven. 

Den anhörige var dessvärre ingen legal företrädare, vilket gör att utlämningen fortsatt röjt sekretess. Händelsen har anmälts av förvaltningen till Inspektion för vård och omsorg (Ivo).

– Våra hyresgäster ska vara trygga med att vi värnar om sekretessen på våra LSS-boende. Vi ser nu till att personalen på boendet uppmärksammas på den felaktiga hanteringen så att det inte ska kunna inträffa igen, säger verksamhetschefen på vård- och omsorgsförvaltningen, Elisabeth Mineur i ett pressmeddelande.

Login