Tenje (M): Ingen ny utredning av stupstock i sjukförsäkringen

Det har gått för kort tid för att skärpa reglerna i sjukförsäkringen. Därmed kommer det inte att bli något av utredare Per Johanssons förslag. ”Vi behöver nog ändå låta det gå lite mer tid för att kunna göra en bra analys”, säger socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) till Altinget. 

Förslagen, som lämnades över till regeringen i april, innebar bland annat att undantaget övervägande skäl ska tas bort som grund för beviljande av sjukpenning efter dag 180 i rehabiliteringskedjan och att begreppet särskilda skäl ändras tillbaka till hur det formulerades före den 15 mars 2021.

Men flera av remissinstanserna pekade på att de nya reglerna gällt under för kort tid för att egentligen kunna utvärderas. Det har socialförsäkringsminister Anna Tenje tagit fasta på. 

– Utredningen utgör ett väldigt viktigt och bra kunskapsunderlag men att i nuläget att gå vidare med förändringar givet den analys vi kan göra så här långt, det har vi landat i att vi inte tänker göra, säger hon till Altinget.{{toplink}}

I stället görs vissa justeringar av sjukförsäkringen i budgetpropositionen för nästa år. Bland annat förändras reglerna för att den som har sjukpenning ska kunna prova att gå tillbaka till sitt ordinarie arbete utan prestationskrav. Individen behåller sjukpenningen och arbetsgivaren behöver inte betala lön. 

”Regeringen kommer även att se över hur återgång i arbete kan främjas genom arbetsprövning med bibehållen sjukpenning under en kortare period och genom en administrativt förenklad och flexibel process för arbetsträning”, står det i budgeten.

– Detta beräknas vara kostnadsneutralt, det är egentligen bara en upplättning av reglerna för vad man får och inte får göra, säger Anna Tenje. 

När börjar de här reglerna gälla i så fall?

– Jag tänker att vi fattar beslut under hösten. Sen behöver väl Försäkringskassan och arbetsgivare en viss tid för omställning och att hantera de här sakerna. Om detta blir lyckat och bra så blir det såklart fler 2026 som kan få möjligheten än 2025 eftersom det tar lite tid att få spridning på det här.

Försäkringskassan får också 28 miljoner kronor nästa år för att utveckla arbetet med att löpande utreda förutsättningarna för arbetsförberedande eller arbetslivsinriktade insatser för personer med aktivitetsersättning.

– Vi vill göra det möjligt för personer som vill plugga, men som går på sjuk- eller aktivitetsersättning, att delvis ha ersättningen vilande, säger Anna Tenje. 

Exakt hur det regelverket ska se ut är inte klart, även om det troligtvis blir Försäkringskassan som får utredningsuppdraget.

– Vi hoppas kunna fatta beslut under hösten för hur exakt detta ska utformas. I och med att budgeten klubbas så kommer uppdraget att ges, säger Anna Tenje.{{toplink}}

Per Johansson rekommenderade ju att man skulle kunna utreda en bortre tidsgräns i sjukförsäkringen igen. Men det går ni inte heller vidare med?

– Nej, i nuläget går vi inte vidare med något av här förslagen som han har lagt och inte heller rekommendationen. Vi ska fortsätta följa den här utvecklingen mycket noga.

Tidöpartierna är inte eniga i frågan om tidsgräns. Ministerns eget parti vill återinföra en bortre tidsgräns, medan Sverigedemokraterna sagt nej i flera kommittémotioner. Även Socialdemokraterna har varit tydliga med att de kommer att rösta nej om ett förslag om en bortre tidsgräns läggs på riksdagens bord.

Beslutskedja: Utvärdering av förändringarna i sjukförsäkringens regelverk

14/6
2022
1/3
2024
1/3
2024
2/4
2024
3/4
2024
24/4
2024
1/7
2024
8/8
2024
19/9
2024
25/9
2024

Forrige artikel Digitala plånboken får skjuts – deadline närmar sig Digitala plånboken får skjuts – deadline närmar sig