S-politiker föreslår avskrivna studielån för välfärdsjobb

Nu sällar sig socialdemokraternas arbetsgrupp till de som vill skriva av studielån för personer som tar arbeten i offentlig sektor på landsbygden. ”Det här är ju någonting som har lyfts i många olika utredningar”, säger My Alnebratt, som lett gruppen, till Altinget.

Frågan om att skriva av studielån för olika grupper är inte ny. För fyra år sedan föreslog Kommunutredningen att en nedskrivning av studieskulder skulle utredas för att underlätta personalrekrytering. 

Centerpartiet har drivit frågan länge och i maj sa partiledare Muharrem Demirok till Altinget att ”Människor som väljer att flytta till glesbygd, de ska kunna få sitt CSN-lån avskrivet”.

Socialdemokraterna ville då inte svara på hur de ställde sig, även om frågan lyfts i flera motioner. I stället hänvisade den ekonomisk-politiska talespersonen Mikael Damberg till de arbetsgrupper som då höll på att ta fram underlag till ett nytt partiprogram. My Alnebratt, som är socialdemokratiskt regionråd i Västra Götalandsregionen, har lett gruppen som tagit fram förslag på hur fler ska vilja arbeta i välfärden och som bland annat föreslår avskrivning av studielån.

Login