Regeringen konkretiserar förslaget om förstärkningsteam inom socialtjänsten

I dag ska regeringen presentera hur de går vidare med förslaget om förstärkningsteam inom socialtjänsten. I december föreslog Socialstyrelsen ett pilotprojekt för fyra kommuner. 

Uppdraget att utforma förstärkningsteamen, som i Tidöavtalet kallas för en nationell social insatsstyrka, gick till den nyinrättade delegationen för brottsförebyggande åtgärder inom det sociala området. I en debattartikel i Göteborgs-Posten i juli beskrev socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) och Sverigedemokraternas gruppledare Linda Lindberg att förstärkningsteamen skulle ”kunna bistå socialtjänsten med omvärldsanalys och erbjuda ett kvalitativt stöd både kunskapsmässigt och operativt”.

Vid dagens pressträff ska förutom ministern också Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell och Martin Valfridsson som leder delegationen delta. 

Socialstyrelsen har arbetat tillsammans med delegationen kring teamen och i december berättade myndigheten att fyra kommuner ska ingå i ett pilotprojekt under hela 2024. Först därefter kommer formerna för det fortsatta arbetet bestämmas.

Login