Sis-personal ser inte sin egen del i våldet

Allt fler våldsincidenter rapporteras från Statens institutionsstyrelses särskilda hem. ”Personalen tänker inte på det de gör som våld utan som en nödvändig begränsningsinsats”, säger verksamhetsdirektören Malin Östling i en intervju med Altinget. 

Senaste tiden har det framkommit att det finns problem och våld på de hem som Statens institutionsstyrelse (Sis) driver. Altinget har pratat med Malin Östling, verksamhetsdirektör för ungdomsvård hos Sis, problemen. 

Allt fler våldsincidenter rapporteras från SiS särskilda ungdomshem. En ny avhandling visar att det finns stor risk att våldet, som utövas både av ungdomar och av personal, normaliseras. Vad tänker du om det?

– Avhandlingen tar upp viktiga aspekter av hur personal påverkas av våld, våldsutsatthet och rädslor. Den tar också upp betydelsen av dialog och handledning. En låst institutionsvärld föder lätt frustration som kan vara våldsupptrappande. Att man inte är där på frivillig basis och att man ska uppnå någonting för att komma ut påverkar både ungdomar och personal. Det är svårt att förhålla sig till en tillvaro som inte är riktigt normal. Ungdomarna påverkar oss men det är vi som är på jobbet och det finns mycket att göra.

Login