Sis-utredare får kvinnopris

Närverket Swea, som samlar utlandsboende svenskor, har delat ut priset Årets svenska kvinna till Lise Tamm som arbetar inom Åklagarmyndigheten och som också utreder Sis-hemmens framtid.

Swea samlar svensktalande kvinnor som bor eller har bott utomlands. I dag har nätverket drygt 6 000 medlemmar i ett 30-tal länder. Sedan 1989 delar Swea ut utmärkelsen Åres svenska kvinna till en person som verkar internationellt och lyfter fram dagens Sverige. Medlemmar kan nominera personer och får sedan rösta på slutkandidater.

Årets svenska kvinna 2024 är Lise Tamm, som bland annat har arbetat vid den internationella brottmålsdomstolen i Haag. I dag arbetar hon som chefsåklagare vid riksenheten mot korruption vid Åklagarmyndigheten. Dessutom är hon utredare i två statliga utredningar: Statliga ungdomsvårdsutredningen som ska svara på hur Statens Institutionsstyrelse ska vara organiserad framåt, samt utredningen om en översyn av de osjälvständiga brottsformerna.

”Hennes imponerande karriär och outtröttliga arbete inom rättsväsendet, både i Sverige och internationellt, exemplifierar den styrka och engagemang som vi vill lyfta fram med denna utmärkelse. Lise har genom sina insatser inte bara främjat rättvisa, utan också ökat nyfikenheten för och kännedomen om Sverige runt om i världen”, står det i motiveringen.

Login