Socialdepartementet: Flera riskfaktorer i arbetsmiljön

Mer än hälften av medarbetarna på Regeringskansliet upplever att arbetsbelastningen är eller kan bli en riskfaktor. Det visar myndighetens egen arbetsmiljöundersökning. På flera departement framkommer arbetsmiljöproblem som direkt borde åtgärdas.

Sju av tio anställda på försvarsdepartementet ligger i riskzonen för en alltför tung arbetsbelastning i Regeringskansliets senaste arbetsmiljöundersökning. För nära var fjärde medarbetare (23 procent) bedöms arbetsbelastningen vara på en sådan nivå att det omedelbart behöver åtgärdas.

De så kallade pulsmätningarna genomförs regelbundet genom enkätundersökningar på Regeringskansliet. I oktobermätningen bedömer 56 procent att arbetsbelastningen är eller kan bli en riskfaktor. Sedan den förra mätningen i maj har arbetsbelastningen ökat allra mest på statsministerns departement, statsrådsberedningen, där drygt var tionde medarbetare i dag upplever en arbetsbelastning på högsta nivå. {{factbox:5242:r}}

Även medarbetarnas arbetsglädje har gått ner på flera departement. Jämfört med förra årets mätning på dåvarande miljödepartementet har arbetsglädjen på klimat- och näringslivsdepartementet sjunkit med 20 procent. Här sticker annars socialdepartementet ut. Hälften av de anställda som svarat upplever att arbetsglädjen är eller kan bli en riskfaktor. Även medarbetarnas känsla av att vara betydelsefulla på jobbet är lägst på socialdepartementet, och så även deras välbefinnande och hälsa.

Login