Sommarhemtjänst ska kartläggas – ministern: ”Komplex fråga”

Socialstyrelsen ska kartlägga hur stort behovet av hemtjänst är när personer flyttar till sommarbostaden. ”Vi värnar ju äldre människors möjlighet att just kunna besöka sin sommarstuga”, säger äldreminister Anna Tenje (M) till Altinget.

Flera kommuner har aktualiserat problemet med belastningen på den egna hemtjänsten när företrädesvis äldre personer flyttar ut till sommarstugan i en annan kommun, men fortfarande har behov av hemtjänst. I fjol kallade äldreminister Anna Tenje Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) till ett möte och resultatet av det blev en enkät med 36 kommuner, där knappt hälften av kommunerna svarade att de behövde vidta särskilda åtgärder för att lösa hemtjänsten under sommarmånaderna år 2023. När många flyttar får den kommun där sommarbostaden ligger svårare att dimensionera sommarbemanningen. {{toplink}}

Nu får Socialstyrelsen i uppdrag att kartlägga hur ersättningen mellan kommunerna ser ut och omfattningen av den hemtjänst som sommarkommunerna behöver ge. Kartläggningen ska vara klar i april nästa år. 

Det betyder att det inte kommer att finnas någon lösning nästa sommar heller?

Login