Svantesson lyfte satsning på Bostad först – men stödet för 2022 tog inte slut

Regeringen utökar stödet till Bostad först för att motverka hemlöshet. Samtidigt tog de befintliga pengarna för 2022 inte slut. Sveriges stadsmissioner välkomnar dock satsningen och varken Socialstyrelsen eller Fastighetsägarna tror att det är ett orosmoment att stödet inte har gått åt. 

Vid sin pressträff om höstbudgeten i går lyfte finansminister Elisabeth Svantesson (M) satsningen på Bostad först, en modell som hon sade har fungerat väl bland annat i Helsingborg. 

Modellen är inte ny. Den föregående regeringen avsatte tidigare i år 30 miljoner kronor i statsstöd till kommuner till Bostad först, som syftar till att motverka hemlöshet och  är en del i den hemlöshetsstrategi som tidigare har antagits. Nu utökar den nya regeringen stödet till 40 miljoner för 2023 och meddelar att de planerar att avsätta 40 miljoner per år fram till och med 2026.

– Utgångspunkten här är att hemlösa personer har samma behov av ett tryggt långsiktigt boende som andra oavsett om de har andra problem utöver bristen på bostad. Det har visat sig att en trygg bostad är en förutsättning för att stöd och vård i olika former ska ha effekt. Därför avsätter vi ytterligare medel här för att stärka arbetet, sade socialminister Jakob Forssmed (KD) i samband med att satsningen presenterades i förra veckan. 

Login