Omstridd asyllag till riksdagen

MIGRATION. Det är nu dags för riksdagen att ta ställning till förslaget om att kraftig skärpa asylreglerna och få människor på flykt att söka sig till i andra EU-länder. Att färre asylsökande nu kommer till Sverige ändrar inte regeringens planer.

På torsdagen beslutade regeringen om den proposition som riksdagen ska behandla och som ska leda fram en lag som ska gälla i tre år. Utgångspunkten är att tillfälliga uppehållstillstånd ska vara huvudregeln, att anhöriginvandring ska försvåras och att kraven på egen försörjning ska öka.

Den nya lagen, som är tänkt att träda i kraft den 20 juli, gäller dock inte vid beslut om uppehållstillstånd för barn och barnfamiljer som ansökt om asyl senast den 24 november 2015 då regeringen först presenterade sina planer. De barnfamiljer som har registrerat sig i det svenska asylsystemet dessförinnan presenterades kommer att undantas och får permanenta uppehållstillstånd.

I höstas gjorde regeringen och de borgerliga upp om en ny asylpolitik för att  skapa ordning och reda i asylmottagningen och dämpa kostnaderna även i den uppgörelsen var utgångspunkten tillfälliga uppehållstillstånd under tre år.  Lagförslaget från regeringen går dock längre än den uppgörelsen och innehåller betydlig förre undantag från huvudregeln om tillfälliga uppehållstillstånd.

Login