Vård, skola och omsorg blir dyrare att upphandla

SKATTER. Ett utredningsförslag gör det i ett slag dyrare för kommuner och landsting att lägga ut verksamhet på privata aktörer, i stället för att utföra verksamheten i egen regi. Vinnare är staten, som sparar över 1 miljard kronor per år – på bekostnad av kommunerna och landstingen.

Kommuner och landsting får ersättning av staten för så kallad dold moms, den extra ersättning de måste betala när de upphandlar verksamhet från en privat utförare som inte kan göra avdrag för sin ingående moms. Det gäller inom exempelvis sjukvård, social omsorg och utbildning.

Men kommuner och landsting blir överkompenserade för den dolda momsen, enligt en utredning som på måndagen lämnades till regeringen. Det gör att det kan vara billigare för kommunerna och landstingen att betala privata utförare för en verksamhet än att utföra verksamheten i egen regi.

Utredningen föreslår att procentsatserna för kompensationen för dold moms sänks den 1 januari 2017. Förslaget innebär att kommuner och landsting blir av med statsbidrag på sammanlagt 1,27 miljarder kronor. För statens del innebär förslaget en besparing på lika mycket.

Login