Åkesson ska betala tillbaka sjukpengar

SJUKFÖRMÅNER. Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson ska betala tillbaka en del av det sjukpenningtillägg som han fick från riksdagen under sin sjukskrivning. Det har Riksdagsförvaltningen beslutat.

Jimmie Åkesson var sjukskriven för utmattningssyndrom från den 14 oktober 2014 till den 31 mars i år. Under hela sjukperioden fortsatte partiet att betala arvode på cirka 40 000 kronor till honom. Det gjorde att Försäkringskassan beslutade att han inte skulle få någon sjukpenning.

Efter de två första veckornas sjuklöneperiod fick Åkesson 31 500 kronor i månaden i sjukpenningtillägg från riksdagen. Tillägget kan bara betalas ut till dem som har sjukpenning.

Riksdagsförvaltningen har nu kommit fram till att Jimmie Åkesson inte hade rätt till sjukpenningtillägget. Eftersom Åkesson först den 29 januari fick Försäkringskassans beslut att inte betala sjukpenning anses han ha varit i god tro fram till dess. Därför behöver han bara betala tillbaka det tillägg han har fått för tiden 30 januari – 31 mars, sammanlagt 64 173 kronor och 83 öre.

Login