Avtal med Saudiarabien sprängfråga i regeringen

UTRIKES. Det militära avtalet med Saudiarabien är besvärligt för regeringen. Miljöpartiet vill avsluta avtalet. Men det är oklart om partiet får stöd för den linjen.

Det militära samförståndsavtalet ingicks 2005 av S-regeringen och förlängdes 2010 av den borgerliga regeringen, det handlar bland annat om stöd för stridsledning och signalspaning samt utbildning. Före mitten av maj måste regeringen ta ställning till vad som ska hända med avtalet annars förlängs det.  Statsminister Stefan Löfven har tidigare sagt att Sverige överväger att omförhandla avtalet, eller åtminstone delar av det. Avtalet ses nu över och i utrikesdeklarationen nämns inget om det.

Trovärdighet

I den utrikesdeklaration som utrikesminister Margot Wallström läste upp på tisdagen betonas dock att Sverige ska föra en feministisk utrikespolitik. Hans Linde (V) undrade på vilket sätt avtalet med Saudiarabien gynnar en sådan politik, med tanke på att landet ägnar sig åt ett systematiskt förtryck av kvinnor och andra brott mot mänskliga rättigheter. Han försökte få svar från Margot Wallström om det är dags att avsluta det militära samförståndsavtalet med Saudiarabien.

Login