Bättre bostadsförsörjning med regional planering

BOSTAD. För att både bostadsförsörjningsbehovet och en långsiktig hållbar utveckling ska uppnås måste det regelverk som styr fysisk planering förändras. Det anser Bostadsplaneringskommittén i sitt slutbetänkande.

Idag är det enskilda kommuner som ansvarar för att bostadsförsörjningen är tillgodosedd. Men precis som arbetsmarknaden, begränsas bostadsmarknaden sällan av kommungränser. Därför har Bostadsplaneringskommittén, som sedan hösten 2013 har utrett frågan, kommit fram till att de regelverk som styr planeringen av bostadsförsörjningen är föråldrad.

Samhällsplaneringen har inte utvecklats sedan 1980-talet konstaterar utredningen. Men både marknaden för bostäder och bostadsbyggandet ser helt annorlunda ut än för tjugo-trettio år sedan. Trots att kommunerna har ansvar för bostadsförsörjningen innebär det inte ett ansvar för byggandet av bostäder. Istället visar kommitténs kartläggning att bostadsförsörjningen lever sitt eget liv, frånkopplat från övrig kommunal och regional planering.

För att råda bot på det föreslår kommittén att en ny lag om regional fysisk planering ska införas. Det innebär högre krav på samordning mellan kommunernas planering för bostadsförsörjning, tillväxt och den regional planeringen för exempelvis kollektivtrafik. 

Login