Bilbidrag till rörelsehindrade kan minska

BIDRAG. Ett lagförslag som regeringen förbereder ska spara mellan 19 till 29 miljoner årligen genom att minska bidraget till rörelsehindrades bilinköp.

En arbetsgrupp inom Regeringskansliet har sedan 2012 haft i uppdrag att se över det så kallade bilstödet. Bilstödet är till för rörelsehindrade som ska köpa eller anpassa sin bil efter sina behov. 

Enligt utredningen har efterfrågan på bilstödet ökat på senare år. En av anledningarna till detta kan vara att det i nuläget är mer fördelaktigt att anpassa sin bil med hjälp av bidraget, stället för att köpa en bil som redan från början har rätt utrustning. Ett av uppdragets huvudmål är därför att det reformerade bilstödet ska leda till ett bättre val av bil och färre eftermonteringar.

Ett av arbetsgruppens förslag är att grundbidraget ska halveras. För de som skaffar en ny bil kommer bidraget att ligga på högst 30 000 kronor. Däremot kommer det finnas möjlighet att ansöka om ett tilläggsbidrag om man exempelvis skaffar en bil som är särskild anpassad för rullstolsburna. Förhoppningen är att denna omfördelning kommer leda till personer med ekonomiska svårigheter lättare ska kunna utnyttja bidraget.

Login