Boverket utreder kritiserad uthyrningslag

BOSTAD. Konsumenterna är i fokus när Boverket ska granska privatuthyrningslagen. Hyressättningen och utbudet av bostäder är det som främst ska undersökas, enligt ett uppdrag från regeringen.

Eftersom det har gått två år sedan lagen trädde i kraft, är det därför angeläget med en uppföljning av privatuthyrningslagen, anser regeringen.

Lagen som gjorde det lättare för privatpersoner att hyra ut sin bostadsrätt skulle öka antalet bostäder på andrahandsmarknaden. Den nya lagen innebar bland annat att den som hyr ut exempelvis sin bostadsrätt eller villa kan sätta en hyra som täcker alla kostnader, det vill säga även för lån och kapitalkostnader. Tidigare skulle hyran vara på samma nivå som en motsvarande hyresrätt. Hyresvärden har inte längre någon skyldighet betala tillbaka hyra som ansetts för hög efter en prövning i hyresnämnden, som tidigare var fallet.

Kritiker har hävdat att den nya lagen stänger ute ungdomar från andrahandsmarknaden, medan företrädare menar att den har öppnat för fler bostäder. Därför kommer Boverkets utredning nu att fokusera på ett konsumentperspektiv, där både utbudet av bostäder och hyressättningen ska undersökas. För detta får Boverket 500 000 kronor. Utredningen ska redovisas senast den 30 oktober i år.

Login