Brister i regler mot terrorfinanser

TERROR. Sverige har fått internationell kritik för brister när det gäller ekonomiska sanktioner mot terrorister. En utredare får därför ett år på sig att ta fram förslag för att Sverige ska leva upp till de krav som ställs av FN:s säkerhetsråd.

Uppdraget handlar om att få svensk lag i fas med de resolutioner som FN:s säkerhetsråd antagit och som syftar till att införa ekonomiska sanktioner och frysa tillgångar för personer som begår eller underlättar terrorhandlingar.

En del av kritiken gäller att Sverige saknar regler för att sanktioner kan sättas in snabbt och hindra att bankmedel och andra tillgångar flyttas innan de hinner frysas.  Eftersom det tar för lång tid för EU att införa gemensamma åtgärder efter ett beslut i säkerhetsrådet kan ett land införa interimistiska beslut för att snabbt agera efter ett FN-beslut.

Men sådana regler saknas i Sverige, vilket har lett till kritik från den internationella organisationen mot penningtvätt, FATF. En del av uppdraget innebär därför att lämna förslag på en ordning som gör att beslut om ekonomiska sanktioner mot terrorism kan genomföras utan dröjsmål och hur sådana beslut ska prövas i domstol.

Login