Regler för enklare byggande dröjer

BOSTAD. Regeringen måste förenkla reglerna för att öka byggandet i Sverige, menar de fyra borgerliga partierna. Men en riksdagsmajoritet valde att inte gå vidare med förslagen.

Arbetet med att förbättra förutsättningarna för att bygga fler bostäder måste fortsätta utan mer fördröjning anser de fyra partierna. Regeringen har förhalat arbetet och därmed också byggandet av fler studentbostäder, anser de.

Regeringen måste se över de bullerkrav som i dag finns i plan- och bygglagen, eftersom det är ett stort hinder för byggandet av bland annat studentbostäder, anser allianspartierna.  Även Sverigedemokraterna vill ha en regelförenkling för att öka antalet studentbostäder. Skälet till att riksdagen avslog förslagen är för att det redan pågår utredningar och uppdrag som rör flera av de frågor som oppositionen tog upp.

Riksdagen tog också ställning till en skrivelse från regeringen om bostadssituationen för äldre i avfolkningsorter. Skrivelsen utgick från en rapport från Riksrevisionen som bland annat visade att bostadsförsörjning och byggande skiljer sig åt i olika delar av landet.  En svag arbetsmarknad och en åldrande befolkning i glesbygder har lett till ett bostadsöverskott och bostadsföretag med ekonomiska problem.

Login