Kommuner kan göra lokala kopior av register

IT. För att kunna uppdatera lägenhetsregistret vill regeringen ge kommunerna digital access till uppgifter från registret. Datainspektionen, DI, varnar för kommunala kopior av registret som kan hota den personliga integriteten. 

Regeringen föreslår utökade möjligheter för Lantmäteriet att lämna ut uppgifter ur lägenhetsregistret på medium för automatiserad behandling. Regeringen anger att syftet med ändringen är att kommunerna ska kunna bli effektivare när de uppdaterar lägenhetsregistret. Men Datainspektionen anser att det egentliga syftet med den föreslagna ändringen är att möjliggöra för kommunerna att upprätta och uppdatera lokala kommunala kopior av lägenhetsregistret.

Lägenhetsregistret är ett nationellt register över Sveriges alla bostadslägenheter. Uppgift om vem som bor i lägenheten finns inte i lägenhetsregistret. Utan registret innehåller grundläggande information uppgifter om area, antal rum och kökstyp.

Att Lantmäteriet lämnar ut uppgifter om registret på medium för automatiserad behandling innebär att uppgifter sänds elektroniskt så att kommunerna direkt kan bearbeta uppgifterna i sina datasystem.

Login