Det här vet vi om budgeten: Mer pengar för statlig närvaro

BUDGETUTSPEL. Mer lokal statlig service, avdragsrätt för fackföreningsavgift och ökad landsbygdsstöd är några av regeringens budgetutspel de senaste dagarna. Regeringen har nu lovat reformer för 27 miljarder kronor. Altinget listar alla förslag.

Med knappt två veckor kvar till budgeten formellt ska presenteras har regeringen utlovat olika typer av reformer som kostar staten 27 miljarder kronor. Samtidigt har regeringen aviserat höjda skatter och avgifter för drygt fyra miljarder. Om regeringen tänker använda hela reformutrymmet som enligt finansminister Magdalena Andersson (S) uppgår till 40 miljarder kronor.

På torsdagen presenterade statsminister Stefan Löfven ett reform paket på sammanlagt drygt en miljard som ska ge bättre förutsättningar för landsbygden. Ett av förslagen är att stärka den lokala statliga servicen Regeringen avsätter 80 miljoner kronor 2018 för att Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten och Skatteverket ska kunna etablera 10 nya servicekontor. Etableringarna ska ske både på landsbygden och i socialt utsatta områden.

- Det behövs ett samlat grepp för att säkra och stärka lokal statlig service. Det fungerar inte att varje myndighet ska ha egna lokala kontor. Därför ska vi nu skapa en samlad organisation med fokus på statlig lokal service och närvaro, kommenterade civilminister Ardalan Shekarabi (S).

Login