Det här vet vi om budgeten: Mer till pensionärer och konstnärer

BUDGETUTSPEL. Regeringen har presenterat utgiftsökningar i den kommande budgeten på 32 miljarder kronor. Sockrat bud till pensionärer och mer pengar till den fria konsten är några av utspelen de senaste dagarna.

Regeringen har presenterat utgiftsökningar i den kommande budgeten på 32 miljarder kronor. Sockrat bud till pensionärer och konstnärer är några åtgärder.

Regeringen fortsätter fördela pengar ur den kommande budgeten. I onsdags förklarade man att den skattesänkningen för pensionärer på 2,2 miljoner som man tidigare meddelat inte var tillräcklig. Nu förslår man en sänkning som beräknas kosta staten 4,4 miljarder kronor nästa år. Man meddelade också att målet är att det inte ska vara någon skillnad i skatt mellan pensionärer och löntagare år 2020.

Även landets konstnärer kan ta del reformutrymmet. Regeringen vill förbättra förutsättningarna för den fria konsten och föreslår i budgetpropositionen för 2018 en satsning som totalt uppgår till 115 miljoner kronor per år. Det är bland annat bidrag och ersättningar som fördelas direkt till konstnärer, fria grupper inom scenkonst och kulturtidskrifter.

Login