Energiskatter sänks – och höjs

ENERGI. Skatten på termisk effekt i kärnkraftsreaktorer och fastighetsskatten för vattenkraft sänks samtidigt som energiskatten på elektrisk kraft för hushåll och tjänsteföretag höjs.

Skatteförändringarna är en del i energiöverenskommelsen där regeringen, Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna träffade en blocköverskridande ramöverenskommelse.

Tanken med överenskommelsen är att Sverige ska ha ett stabilt elsystem med hög leveranssäkerhet. Samtidigt ska miljöpåverkan vara låg och elpriserna ska vara konkurrenskraftiga. Förhoppningen är att detta skapar långsiktighet och tydlighet för marknadens aktörer och bidrar till nya jobb och investeringar i Sverige.

De delar i energiöverenskommelsen som rör beskattning har regeringen nu presenterat i en promemoria. Skatten på termisk effekt (effektskatten) i kärnkraftsreaktorer avvecklas stegvis under en tvåårsperiod med start 2017, och fastighetsskatten för vattenkraftverk sänks stegvis till 0,5 procent av taxeringsvärdet under en fyraårsperiod, och det med start 2017.

Login