Ersättning för vård över gränser ska bli tydligare

PATIENTRÖRLIGHET. Sverige har inte uppfyllt sina skyldigheter enligt ett EU-direktiv om gränsöverskridande hälso- och sjukvård, menar EU-kommissionen. Regeringen förbereder därför ändringar och förtydliganden i bland annat hälso- och sjukvårdslagen.

Efter kritik från EU-kommissionen krävs kompletteringar i bland annat hälso- och sjukvårdslagen för att patienter lättare ska få ersättning för vård utomlands. Kommissionen anser att det fortfarande saknas åtgärder i svensk författning för införliva ett flertal artiklar i direktivet.

Regeringen håller dock inte med kommissionen i alla delar av kritiken. Men det kan vara på plats med några förtydliganden i den svenska lagen.

I en promemoria från socialdepartementet föreslås därför kompletteringar i de lagar som genomför EU-direktivet i Sverige. Till exempel införs en ny bestämmelse i hälso- och sjukvårdslagen som innebär att en patient som fått sjukvård utanför sitt hemland, men inom EES-länderna, ska få en särskild faktura. Fakturan ska kunna fungera som underlag när personen som har fått vård söker ersättning.

Login