ESV föreslås bli ny digitaliseringsmyndighet

FÖRVALTNING. Regeringens utredare Hans-Eric Holmqvist föreslår att Ekonomistyrningsverket får ett samlat ansvar för den offentliga sektorns digitala tjänster. 

Den tidigare generaldirektören Hans-Eric Holmqvist har på regeringens uppdrag vaskat bland statens myndigheter för att hitta en lämplig kandidat för att axla ansvaret för digitala tjänster som den offentliga sektorn har gentemot medborgare och företag. Efter mycket resonerade och med hjälp av ett 20-tal experter har Holmqvist fastnat för Ekonomistyrningsverket, ESV. Om inte det skulle passa regeringen så har Holmqvist även en plan b där istället E-legitimationsnämnden utvecklas till att omfatta hela det samlade ansvar som utredningen föreslår.

– Ekonomi och styrning kommer att vara en viktigt del när det gäller digitalisering; hur man hanterar pengar, säger Hans-Eric Holmqvist till Altinget.

E-förvaltningsstrategen på ESV Mats Goffhé tycker det är positivt att man satt ned foten om att det ska vara en myndighet som får ett samlat ansvar. 

Login