Fler lärare i hemspråk med entreprenad

UTBILDNING. Med fjärrundervisning och lärare på entreprenad är förhoppningen att fler ska lockas till att undervisa i modersmål, enligt en utredare.

För att öka möjligheterna för studiehandledning på modersmål ska det bli lättare för kommuner och friskolor att hjälpa varandra. Det föreslås i ett delbetänkande från utredaren Eva Durhan som överlämnades till utbildningsminister Gustav Fridolin under fredagen.

I korthet innebär lagförslaget att kommuner och friskolor kan utföra undervisning åt varandra, exempelvis genom att en lärare delar sin tid mellan två olika skolor. Tidigare har utgångspunkten alltid varit att undervisningen sker inom den egna organisationen och att läraren är på samma plats som eleverna. I dag är det dock tillåtet med fjärrundervisning inom vissa ämnen på gymnasiet. Staten har också rätt att bedriva fjärrundervisning i samiska och i teckenspråk. Enligt utredningens förslag ska fjärrundervisning börja gälla även i modersmålsundervisningen.

En av anledningarna är att modermål är ett ämne med stor lärarbrist. Genom att samtidigt erbjuda entreprenadlösning är förhoppningen att det ska locka fler modersmålslärare. I dag kan det vara svårt för modersmålslärare att få heltidstjänster eftersom elevunderlaget i mindre kommuner kan vara för litet. Enligt utredningens förslag ska det därför vara möjligt för en kommun att anställa en lärare på heltid, men att kommunen sedan kan hyra ut läraren till andra kommuner. På så vis är förhoppningen att det kommer att locka fler att arbeta som modersmålslärare.

Login