Företagens skattefint stoppas

INTERNATIONELLT. Från årsskiftet ska företag inte längre kunna få skattefri utdelning från ett utländskt företag samtidigt som företaget i utlandet får dra av utdelningen. Det föreslår finansdepartementet i en promemoria.

Med hjälp av skillnader i olika länders skattelagar kan företag se till att utdelning över gränserna inte beskattas alls. De använder sig av hybridlån, som i en del länder ses som en skuld i företaget och i andra länder som eget kapital. Följden blir att vinstutdelning blir skattefri för mottagaren samtidigt som det utdelande företaget får avdrag, eftersom utdelningen ses som ränta.

Skatteverket har i en rapport redogjort för hur metoden har använts av ett svenskt moderbolag för skattefria utdelningar från dotterbolag i Luxemburg.

Finansdepartementets förslag innebär att företag i Sverige ska betala skatt på utdelning från ett företag i utlandet om den ses som ränta och är avdragsgill i det andra landet. Det gäller också om det utländska företaget inte har kunnat utnyttja avdraget för ränta.

Login