Gott betyg för brexithantering

GRANSKNING. Riksbanken, Finansinspektionen och Riksgäldskontoret skötte krishanteringen vid brexitomröstningen i Storbritannien på ett bra sätt, enligt Riksrevisionen.

Riksrevisionen menar att dessa myndigheter var väl förberedda och hade en god beredskap för att kunna hantera en eventuell finansiell kris i samband med den brittiska folkomröstningen i juni. Även regeringen får godkänt i granskningen.

Riksrevisionen betonar vikten av att sådan hantering fungerar bra. ”Myndigheternas förmåga att agera snabbt kan bryta en negativ förtroendespiral. Inför Storbritanniens EU-omröstning fanns en stor osäkerhet om de ekonomiska konsekvenserna, bland annat om effekterna på de finansiella marknaderna. En kris hade kunnat utlösas av ett oväntat resultat i omröstningen.”

– Vår granskning av berörda myndigheter visar att medborgarna kan känna sig trygga i att regeringen, dess myndigheter och Riksbanken har en god beredskap för att upptäcka och hantera hot mot den finansiella stabiliteten, kommenterar riksrevisor Margareta Åberg i ett pressmeddelande.

Login