Hälften av svenskarna känner till pengaskydd

BANK. Drygt hälften av svenskarna känner till att deras sparpengar på banken är skyddade genom den statliga insättningsgarantin, visar en undersökning. 

Drygt hälften av svenskarna känner till att det finns ett skydd för pengar insatta på konto i banker och vissa andra finansiella institut. Det visar den senaste mätningen av allmänhetens kunskap om och förtroende för insättningsgarantin. Undersökningen är beställd av Riksgälden.

Resultatet av mätningen, gjord av Kantar Sifo i slutet av 2016, visar att 52 procent av de tillfrågade spontant känner till insättningsgarantin. Motsvarande resultat föregående år var 51 procent. 

Insättningsgarantin är ett konsumentskydd för sparande på konto. Den innebär att staten garanterar insättningar i banker, kreditmarknadsföretag och värdepappersbolag som har Finansinspektionens tillstånd att ta emot kunders pengar på konto. Det betyder att en kund får ersättning av staten om ett institut går i konkurs eller när Finansinspektionen beslutar att insättningsgarantin ska träda in.

Login