Höjd a-kassa dröjer till 1 maj

ARBETSLIV. Fler får 80 procent av sin inkomst vid arbetslöshet med det förslag som regeringen kommer att lägga fram i budgetpropositionen. Förslaget skickades ut på remiss på torsdagen, och har stöd av Vänsterpartiet.

Regeringen vill att dagpenningen från a-kassan ska vara 910 kronor de första 100 dagarna, och sedan 760 kronor. För att det ska gå att genomföra måste lagen om arbetslöshetsförsäkring ändras, så att regeringen kan besluta om olika belopp.

Nu är högsta möjliga dagpenning 680 kronor de 200 första dagarna. Beloppet har varit detsamma sedan 2002 och det är få som får 80 procent av sin inkomst i ersättning, som det är tänkt. Enligt den senaste mätningen från Arbetslöshetskassornas samorganisation är det bara var tionde arbetslös som har haft så låg inkomst att den nuvarande ersättningen motsvarar 80 procent – alla som har tjänat mer än 18 700 kronor i månaden får mindre än 80 procent.

Enligt ett pressmeddelande från arbetsmarknadsdepartementet innebär det höjda taket i försäkringen att de som har en månadsinkomst upp till 25 000 kronor får 80 procent i ersättning de 100 första dagarna om de blir arbetslösa.

Login