Ideella second hand-butiker slipper moms

SKATTER. Ett lagförslag från regeringen och ett initiativ i riksdagens finansutskott gör att de ideella föreningarnas second hand-butiker inte behöver betala moms. Det handlar om sammanlagt 150 miljoner kronor per år.

Ett litet tillägg i en lagparagraf löser de ideella second hand-butikernas momsproblem. Finansdepartementet föreslår i en promemoria som på torsdagen presenterades för riksdagens skatteutskott att skattefrihet ska gälla inte bara ”verksamhet som av hävd utnyttjats som finansieringskälla för ideellt arbete” utan också ”verksamhet med försäljning av skänkta begagnade varor, som utnyttjas som finansieringskälla för ideellt arbete och som främjar både återanvändning och återvinning”.

De ideella föreningarnas momsproblem uppstod efter att Högsta förvaltningsdomstolen i en dom 2013 kom fram till att ideella föreningars butiker som säljer skänkta varor slipper moms bara om de har begränsade öppettider och mest ideellt arbetande personal.

Skatteverket tolkade domen som att butiker som har öppet mer än 24 timmar i veckan, och där mindre än 60 procent av personalen arbetar ideellt, ska betala moms på försäljningen. Skatteverkets ställningstagande innebar att föreningarna skulle betala 25 procents moms på försäljningen i butikerna från och med januari i år.

Login