Ingen extra prispress på kortbetalningar

HANDEL. Sverige ska inte införa ett nationellt tak för hur stora avgifter som bankerna får ta ut från handlare och andra när kunderna betalar med kort. Det föreslår betaltjänstutredningen i en rapport till regeringen.

Den 9 december i år träder en ny EU-förordning i kraft, som säger att förmedlingsavgiften som banken tar ut vid kortbetalningar får vara högst 0,2 procent av köpsumman för betalkort och högst 0,3 procent för kreditkort.

Medlemsstaterna får om de vill sätta lägre tak för inhemska betalningar. Men utredningen som har haft regeringens uppdrag att analysera den möjligheten avråder. Det är bättre att ha samma tak vid inhemska som vid internationella transaktioner, anser utredningen.

Utredningen har inte fått fram någon information om vilka förmedlingsavgifter som tas ut i Sverige nu, men tror att det tak som EU-förordningen sätter innebär rejält sänkta avgifter för betalning med kreditkort. Förmedlingsavgifterna när kunden har använt betalkort är redan relativt låga i Sverige och påverkas inte så mycket av förordningen.

Login