Inget tvång att införa samvetsfrihet i vården

VÅRD. Den Europeiska kommittén för sociala rättigheter anser inte att Sverige är skyldiga att genomföra så kallade samvetsklausuler i vården.

I mars 2013 anmälde Federation of Catholic Falimy Associations in Europe (FAFCE) Sverige till den Europeiska kommittén för sociala rättigheter och menade att den svenska aborträtten bryter mot den europeiska sociala stadgan.

FAFCE hävdar att Sverige diskriminerar vårdgivare då det inte finns en tydlig rättslig och politisk ram som reglerar samvetsvägran. FAFCE anser också att Socialstyrelsen gjort det möjligt att genomföra mycket sena aborter, trots att fostret är livsdugligt och att Sverige misslyckats med att minska det extremt höga antalet aborter. Anmälan stöds av de svenska organisationerna Provita samt Kristna Läkare och Medicinstudenter (KLM).

Kommittén har nu beslutat att det är upp till varje enskilt land att själv avgöra när ett liv börjar. Kommittén framhäver också att samvetsfrihet inte är en rättighet som skyddas av stadgan, utan att den enbart berör kvinnors tillgång till abort.

Login