Karensdag kan ge längre sjukfall

SOCIALFÖRSÄKRING. Karensdagen för den som blir sjuk skulle leda till att varje sjukfall blir längre än nödvändigt, om det inte vore för regeln att den som blir sjuk igen inom fem dagar slipper en ny karensdag. Det är slutsatsen i en rapport från IFAU, Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering.

Författarna till rapporten har studerat effekterna av att sjukförsäkringen ändrades i samband med 1990 års krispaket. Då sänktes ersättningen till 65 procent de tre första dagarna i ett sjukfall och till 80 procent dag 4–90. Tidigare hade ersättningen varit 90 procent av lönen under hela sjukperioden. Reformen ledde till att det blev färre korta sjukfall men fler längre.

Nu är den lägre ersättningen de tre första dagarna inte kvar. Däremot blir det nu ingen ersättning alls den första sjukdagen. Samtidigt slipper man karendagen om man blir sjuk igen inom fem dagar. ”På så sätt har man konstruerat ett system med direkta kostnader förknippade med att påbörja en sjukperiod, men utan indirekta kostnader förknippade med att avsluta en sjukperiod”, skriver rapportförfattarna Marcus Eliason och Martin Nilsson vid IFAU.

Login